Google Reklamları
ŞİİRİN EYLEM ADAMI: KEMAL BURKAY
Ötekileriz Kültür Sanat Girişimi Forumu
Şubat 07, 2012, 01:28:01 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

ANASAYFA ANAFORUM Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: ŞİİRİN EYLEM ADAMI: KEMAL BURKAY  (Okunma Sayısı 2552 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
YeldaKaratas
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Mayıs 15, 2008, 03:46:51 ÖÖ »

Yelda Karataş (söyleşi)

ŞİİRİN EYLEM ADAMI: KEMAL BURKAY

Bazı insanlar ışıktır, yazdıkları ve yaşamlarıyla. Antigone, Sophie Scoholl, Nazım Hikmet, Lorca, Neruda, Ritsos… gibi. Onlar hayatın gerçek kahramanlarıdır; yaşamları ve yazdıkları birdir… Böylesi kahramanlar, kahramanca yaşamlar neredeyse tükendi günümüzde.
Kahramanların yurdu insan kalbidir. Bu yurdun bir adı da hayattır. Hayat, insana ve her şaire hak ettiğini verir. Gözyaşları, özlem, hüzün, ötesi ağır keder karşılığında; ama mutlaka verir.  Ve eğer şair bir eylem adamıysa hak ettiğini alır, kıskanç duran ama aslı cömert hayattan.
Kemal Burkay’ın yüzüyle,  resimleri dışında hiç karşılaşmadım. Sesini hiç duymadım, nasıl konuşur bilmem. Karşı karşıya hiç gelmedim ve el sıkışarak hiç tanışmadık. Ama onun şiirini, güzel günlere dair sevdamızı, umudumuzu dile getiren dizelerini okudum yıllarca… Bu tanışma bir şairin kimliği, yüreğini tanımak için başvurulacak en has bilgidir bana kalırsa…

KÖTÜRÜM ŞEHRİN KAPILARI

Sevda gibi taşıdım içimde
Bir tomurcuğun gerilimini
Kavgam
Güzel günler içindi

Kimi zaman
Bir törpü gibi iner sevdama
Şimşeğin dalına, şiirin kanadına
Nice dev uykulardan
Bataklıklardan geçip geldim de
Takılıp kaldım işte
Kötürüm şehrin kapılarına

Evrensel bir türküydüm
Bir çiçek köpüğüydüm
Mutluluğun ve hüznün ayrımında
Bir elma tadında ve ansızın Merih’te
Öylesine yansırdı hızım
Dağ eteklerine, sulara
Evren denizlerini aşıp geldim de
Takılıp kaldım işte
Kötürüm şehrin kapılarına

Bu sesini kaybeden şehir
Gözlerini ve umutlarını
Bu mavisiz
Şiirsiz
Yüreksiz şehir

Ama bilirim aptallığın toplamını
Bilirim
Taşa dönüşen insanı
Her taş biraz çimendir ve bahar yeli
Her karanlık biraz ışıktır, biraz ışığın anlamı
Ve ey kötürüm şehrin kapıları

Yine de bir sevda gibi taşıyacağım
İçimdeki tomurcuğun gerilimini
Kavgamı
Güzel günlere adayacağım
DERSİM, 1975

Onun şiirine yüreğimle her dokunuşumda yandım, ‘her karanlığın biraz ışık, biraz ışığın anlamı’ olduğunu anlarken…
Yüzünü hiç göremeyen, onunla el sıkışmamış ama şiirinin ışığı kalbine ulaşmış nice insan,  insan olmanın erdemini onun şiirlerinden dinledi… 

PRANGALAR

Ben ki yalnızca sevmek isterdim
Sizi, kırları, yaz akşamlarını
Bir kadın eli gibi geçsin
İsterdim saçlarımdan rüzgâr
Bir Hasan var orda dağ köylerinde
Daha hiç okşanmamış
Bir Elif var saçları taranmamış
Trahomsuz büyüsünler isterdim
Öyleyse nedir bu prangalar   

Ben kimin ağlamasını istedim ki
Yok ki benim kurşunlarım
Dikenli tellerim, taş duvarlarım yok ki

Bir türkü söylerim güneş vardır içinde
Alınteri, toprak ve hayat
Beni elleriniz ilgilendirirdi
Gözleriniz, o hilesiz ve dost

Çocukları kılıçlara büyütmeyelim
Çocukları ağlamaya büyütmeyelim
Ağaçları küstürmeyelim kendimizden
Bombaları çoğaltmasak sevinçler çoğalırdı
Kinleri bilemesek ne güzel gülümserdik

İstesek bölüşürdük doğan günü
Birleşirdi ellerimiz ve türkülerimiz
İstesek bölüşürdük bir dilim ekmeği
Ama ne çoğalırdı yaprakların sevinci
Ne mutlu büyürdü çocuklar

Ben sizden bir maviyi gizledim mi?
Hangi denizleri kaçırdım sizden
Hangi yağmuru, çiğ tanelerini?
Size şiirler getirirdim, nisan aylarını
Yalnızlığımı getirirdim ısınmanız için

Ben kimin ağlamasını istedim ki
Yok ki benim kurşunlarım
Dikenli tellerim, taş duvarlarım yok ki
Ocak 1967

Ve o zaman tek bir ulus, ırk, cinsiyet... ol’duğumuzu gördük: İNSAN.

BİR MEMELİ SERSERİDİR İNSAN

Kim kurtarabilir yalnız doğmuşları
Sen de uçup gittin, uçacaktın, böyledir
Çünkü tutulmaz bir kediyi kovalar insan
Aşk mı dediniz, yani siz buna aşk mı dediniz?
Belki, oturur şaraplar içerim, böyledir

Alınyazısı gibidir sizin gidişiniz
Bunlar da benim sokaklarım işte
Ne yapalım, benim sokaklarım
Bildim bildim, siz her şey gibisiniz
Ve bir memeli serseridir insan

Durun, aklım karıştı, adınız neydi sizin
Doğru, siz de herkes gibisiniz
Bana gelince yalancının biriyim
Ne yapalım, yalancının biriyim
Sizi süslerim, içip içip

Ne var ki öleceğiz, dudaklarınızı kaçırın, öleceğiz
İyi ki herkes ölür
Hiç değilse doya doya küfreder insan
Yoksa bu dünya nasıl çekilir
Bu borçlu ve alacaklı insanlar

İnan bana en politikasızım bugün
Yani ne varsa seni seviyorum
Yürüdüm kırlara, denize, ovalara
Besbelli buranın en güzel delisiyim
Çünkü tutulmaz bir kediyi kovalar insan
Prangalar, 1963

Biz onun şiir ve yazım serüvenini, elimizden geldiğince KARŞIN okurları için aydınlatalım istedik. Bir insanın yürek kimliğini ortaya çıkaran, duyarlılıkları konusunda gerçek ipuçlarını veren en değerli bilginin ‘Yazdıkları’ olduğu inancımızla…

DOĞANIN DELİKANLI ŞAİRİ

GÜLÜMSE

Hadi gülümse bulutlar gitsin
İşçiler iyi çalışsın, gülümse
Yoksa ben nasıl yenilenirim
Belki şehre bir film gelir
Bir güzel orman olur yazılarda
İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.

Sazlarım vardı, ırmaklarım vardı çok
Çakıl taşlarım vardı benim
Ama sen başkasın anlıyor musun?
Tut ki karnım acıktı, anneme küstüm
Tüm şehir bana küstü
Bir kedim bile yok anlıyor musun?

İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.

Geniş kitleler O’nu bu şiiriyle tanıdı daha çok, dizelerini şarkı sözü zannederek.
Siyasi kimliğinin yanı sıra, edebi kimliği ile de genç kuşaklara ışık tutan nadir insanlarımızdan Sayın Burkay.
Gülümse şiiri insan doğa ilişkisinin derin, çarpıcı birlikteliğinin, çelişkisinin bir büyük senfonisidir.
İnsan ve değerlerine bambaşka bir bakış açısı getirir;

“Sazlarım vardı, ırmaklarım vardı çok
Çakıl taşlarım vardı benim
Ama sen başkasın anlıyor musun?”
derken, bir insanı değerli kılan nitelikler ya da değerler ile ilgili elimize bambaşka bir değer ölçüsü verir: Doğa… sevdiğinin kıymetini ancak çakıl taşları, ırmaklar ve sazlarla ölçebilir. Sevilenin ‘başka’lığı, doğanın en değerli yaratığı, yani İnsan olmasındandır. Çakıl taşından bile başka ve  kıymetli o ' sevilen ' hangi değerle karşılaştırılıyorsa, o değer kadardır şairin yüreği.
İnsanı insan kılan değerler konusunda altını ısrarla çizdiği bu bakış açısı Kemal Burkay’ın şiirinin özüdür: İnsan; doğanın, yaşamın parçasıdır, ona ihanet edemez.
O’nun delikanlı yüreği, sevgiye duyduğu derin özlemi, doğa kadar yalın ve bir o kadar süssüz bir dizeyle ölümsüzleştirir:
“Bir kedim bile yok anlıyor musun?”

Anadolu şairidir o.
Bu ülkeye ve bu ülkenin geleceğine inancının gerçekliğini, bütün içtenliğiyle haykırır son dizesinde ve biz hiç unutmadan yineleriz:
“İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.”
Umudun ikliminin böylesi derin anlamlandırılması kolay görülür bir şey değildir şiirde.

BEREKETİN SÖZ RESSAMI

Kemal Burkay’ın sözcükleri, dizeleri, doğanın bereketinin resmigeçididir sanki. Umudun gerçek anlamını doğanın penceresinden tüm aydınlığıyla gösterir. Çünkü Burkay, gönlünü toprağa, göğe, nehirlere ve insana dikmiştir.
“Geç kaldım
Uçup gider şimdi şafağın şiiri”
BÜYÜ şiirindeki bu dizeler, aydınlığın bekçisinin ‘an’ları nasıl gözlemlediğinin ipucunu verir bize. Şafağın şiiri bekletmeye gelmez. Sanki bu iki dize, yaşamın ve şiirin yazılış serüvenidir. Ne bir dakika geç, ne bir dakika erken…
GÜNDÖNDÜ şiirindeki o muhteşem dize:
“Zirvede karın pudrası”
Kemal Burkay şiirinin imgesinin doğanın içinden geldiğinin en çarpıcı örneklerinden biridir.

ANADOLU’NUN GİZLİ HAİKUCUSU

CAN TAŞIR DİCLE adlı kitabında yine doğayla göz göze getirir bizi. Tıpkı bir haiku ustasının bilgeliği ve inceliğiyle. Oysa yazdıkları haiku değildir ilk bakışta.
Kemal Burkay’ın şiirlerindeki iç ses, Dicle ve Fırat’ın deli debisidir. Buğdayın salınışının özgür ritmidir. Doğaya ve gerçeğe bakarken, tüm nesneleri süssüz, yalın ‘oldukları gibi’ kavrar, aydınlatır ve yaşamın her anına özenle dokunur Kemal Burkay.
HEWLER’DE GÜN BATIMI’ndan

Hewler Ovası engin
Gök dingin
Bulutların tülü
Ak güvercin tüyünden

Ya da
GÜNÜN DÖRT MEVSİMİ’nde söylediği gibi:
Akşamdır
Bir yandan ay ışır
Bir yandan yağmur yağar

Bir haiku okumuş gibi olursunuz bu şiirlerde. Yaşamın gerçeğinin nesnelerden ve doğadan şairin gönlüne vurarak en pürüzsüz haliyle ulaşmasını izlersiniz.
Doğa da öyle değil midir: Gerçek kadar güzel. Güzel gerçektir, gerçek de güzel. Tıpkı Kemal Burkay’ın şiirde ulaştığı dilin usta yalınlığı gibi…
Bundandır, Kemal Burkay’ın şiir sesinin dikliği. Güneş gözlerimize değerken nasıl acıtıyorsa, onun şiiri de; gerçeği, gerçekliği gösterirken, bambaşka bir anlamlandırmanın yolunu açar dizelerinde; doğanın ve yaşamın karşısında duruşumuzu acıtırcasına bir daha sorgulatır.

DÜNYA GÖRÜŞÜ: GÜNEŞ’İN IŞIĞI

Bir kavga adamıdır Kemal Burkay. Onun dünya görüşünü, sosyalizme inancını hemen tüm şiirlerinde dahası Rubaileri’nde bile görebilirsiniz. Sosyal hayatın gerçeği, çelişkisi, doğanın diyalektiğini son derece iyi bilen bir şairin gözüyle dile gelir. Tıpkı dünyanın şafağını sorguladığı gibi insanı da sorgular: Kimdir insan, gerçeğin karşısında nasıl durur, durmalıdır? Nasıl yaşamalıdır hayatın kendisinden sorumlu olarak. Bu soruların yanıtını korkusuzca verir Sayın Burkay Çarin’de (Rubailer).
Sen ne ilerici, ne gericisin
Ne sağcı ne solcu, ikiyüzlüsün
Yolcular gidip menzile ulaştılar
Ne gece ne gündüz, alacakaranlıksın

Kemal Burkay’ın ‘yaşamı da şiirine dâhildir’. Kavgasını, dünya görüşünü şiirinde en açık biçimde söyler. Tam da bu nedenle, O’nun doğa ile ilişkisi, pastoral şiirler yazan bir şairinkinden çok farklıdır. Buğdayın bereketinin yanı sıra, bereketi çalanlarla da ilgili hesabı vardır. Gül yetiştirmek için maharet isteyen ellerin hangi bilinçle hayata dokunabileceğini söyler.
Gülün dikenini de tanır çünkü.

Şiirini yaşamından ayırmadan, ayrı tutmadan; her ikisinden de sorumlu bir şairin pırıl pırıl bilinciyle seslenir yine Rubaileri’nde:

Toprak ve gül fidanı yetmez, gülden anlayan gerek
Soylu şiire gönül ehli bir ozan gerek
Her midyenin karnında inci oluşmaz
İşe usta, ustaya zaman gerek

Tüm zamanların bu büyük şairinin yaşamının ve şiirinin önünde saygıyla eğiliyor, sorularımızı yanıtladığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Y.K.
« Son Düzenleme: Mayıs 15, 2008, 03:48:49 ÖÖ Gönderen: YeldaKaratas » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
YeldaKaratas
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Mayıs 15, 2008, 03:54:04 ÖÖ »

. İlk şiirinizi nerede, nasıl yazdınız?

Hatırlamıyorum. Zaten yalnız ilk şiirimi değil, ilk dört- beş yılda (1955-1960) yazdığım şiirleri de korumadım, onlara herhangi bir kitabımda yer vermedim. Ama şiir ve hikâye yazma alışkanlığımın öğretmen okulunu bitirdiğim yıl (1955), yani 18 yaşımda başladığını söyleyebilirim.

. Gülümse şiiriniz şarkı sözü olarak bestelenip, söylendiğinde prozedü kaygısıyla olsa gerek bir dizesi yok sayıldı. Şiirin, şarkı sözü olmadığını biliyoruz. Ama yine de şarkı olarak yorumlanırken şiirinizden atılan bu dize hakkında ne düşünüyorsunuz?

Besteyi yapan (Onno Tunç) ve okuyan (Sezen Aksu) bu dizeyi (işçiler iyi çalışsın, gülümse) neden çıkarmışlar, bilemem. Belki dediğiniz gibi salt müziksel söyleyişe ilişkin kaygılarla, belki başka nedenlerle. Öyle ya, bu bestenin yapılıp okunduğu dönemde henüz 12 Eylül’ün boğucu havası sona ermemişti ve bu şiirde, benim adım yetmiyormuş gibi bir de işçilerden söz ediliyordu.. Bu işe karakol karışabilirdi!

Bence o dize çıkarılmasa daha iyiydi, şarkıya da ayrı bir renk katardı. Ama ben bunu dert etmedim; nedeni ne olursa olsun, anlayışla karşılıyorum.

. Çarin, (Dörtlükler) Rubai biçiminde yazılmış olağanüstü güzellikte şiirler.
Önce Kürtçe yazıp, daha sonra Türkçe yeniden yazdınız. Bu yeniden yazma ya da çeviri çalışmanız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bilirsiniz, edebiyatta çeviri hiç de kolay iş değil. En başta her iki dili de iyi bilmeyi gerektiriyor. Ama bu yetmiyor, çevirenin edebiyata özel bir yakınlığı, dil ustalığı da olmalı. Çevrilen eğer şiirse, çevirenin şair olması en iyisi. Çünkü çeviri, bir şiiri başka bir dilden sözcüklerle bir tür yeniden yazmaktır. Çevrilen şiirde çoğu zaman bir şeyler yiter. Ama örneği az olsa da, bazen çeviri şiir aslı kadar, hatta aslından güzel olabilir. Bu çevirenin ustalığına bağlı.

Buna rağmen, bazı şiirleri çevirmek güçtür. Örneğin ben “Dengbêj” adlı, Kürtçe yazılmış bir şiirimi Türkçeye çevirmeyi denedim, ama iyi bir çeviriyi başaramadım. Şiirin yapısı, ritmi, Kürtçe halk ozanlarının özgün söyleyişine benzerdi. Çeviride bu ritmi ve güzelliği koruyamıyacağımı gördüm, vazgeçtim.

Kendi rubailerimin çevirisinde de bunları yaşadım. Düşünce ve ses uyumu, ölçü ve uyak olarak asıllarına sadık kalmaya çalıştım. Ama sözcükleri seçerken, bazen mısraların sıralamasında özgür de davrandım. Hatta bazılarında, rubaiye özgü ölçüyü ve uyağı bir yana bıraktım. Bence bunu yapmak gerekirdi. Çünkü hem her dilin anlatım olanakları farklıdır, hem de biçim şiiri boğmamalı.

Rubailerimin Türkçe baskısına yazdığım önsözde dediğim gibi, bunu ne kadar başardım bilemem, ona okuyucu karar verecek. 

. Dengbejleri, Destanları çok seven bir yazar olarak; Modern şiirin gelenekle ilişkisi konusunda neler düşünüyorsunuz hocam?

Modern sanat akımları ne denli radikal de olsalar, kökleri geçmiştedir. Modern batı edebiyatının Yunan-Latin kaynağından büyük ölçüde etkilenmesi gibi. Şiir bakımından da böyle. Canlı bir organizma gibi evrim geçiren, gelişen ve değişen dil, geçmişin toprağından beslenir, nice sözcükle, deyimle, türküyle, öyküyle... Kürt folkloru bu bakımdan, pek çok yabancı araştırmacı ve gözlemcinin de ilgisini çekecek kadar zengin. Dengbêjler, yani halk ozanları ise bu folklorun en büyük taşıyıcıları olmuşlar. Kürtlerde dengbêjlik geleneği çok güçlü.

Öte yandan, çağdaş sanat, hem öz, hem biçim olarak geçmişe takılıp kalamaz, kalmıyor da. Ben şiire Türk dilinde ve serbest şiirle başladım, bunu Kürtçede de sürdürdüm. Rubai gibi klasik bir biçime ise ancak 50 yaşımdan sonra, biraz da rastlantıyla geçtim. Ama rubailerimin içerikleri, serbest şiirlerim gibi çağdaştır. Klasik bir biçimi kullanmak, beş yüz, bin yıl öncesi gibi düşünmeyi, aynı şeyleri söylemeyi gerektirmiyor.

. Siyasetin şiire kattığından çok, şiirin siyasete olumlu katkısı olduğunu söylüyorsunuz bir kitabınızın önsözünde. Size, siyasetle birlikte şiiri nasıl var ettiğinizi sormayacağım. Şiirin yaşama katkısı, var oluşunuza katkısı nedir?

Ben, gençliğimde, bir öğretmen, üniversite öğrencisi olarak elbet, çağdaşlarımın birçoğu gibi ülkemin sorunlarına, yani siyasetin konusu olan şeylere ilgi duyuyor, bunları tartışıyordum. Ama örgütlü siyaseti hiç düşünmemiştim. Tutkum ve yönüm edebiyata idi. Diyebilirim ki dünyaya edebiyatın ve şiirin penceresinden bakıyordum.

Kanımca sanatın kendisi toplum ve kişi için bir zenginliktir. Sanatla beslenen, ona emek veren biri topluma, insana, doğaya yönelik daha incelikli duygu ve düşüncelerle donanır. Sanatın hümanizmi, hak ve özgürlük duygusunu beslediği, insan kişiliğini geliştirdiği kanısındayım. Bunun bazı cansıkıcı istisnaları olsa bile..

Öyle sanıyorum ki siyasete girdikten sonra da gençliğimin daha başlangıcında şekillenen kişilik yapım sürdü. Siyasetin çoğu zaman kamuoyunda kötü bir ünü olduğunu biliyorum. Ama bu hangi amaçlar için mücadele ettiğinize bağlı. Bu, kişisel çıkar, para, post için de olabilir, daha iyi, özgür, adil bir dünya için de.. Ben, aynı duygu ve idealleri paylaştığım birçok insan gibi, ikincisini yaptığım kanısındayım.

Şiirin insan hayatına katkısına gelince. O da müzik gibi, aşk ve sevgi gibi hayatı güzel kılıyor. Şiir aynı zamanda, insanın kendisini ve hayatı bir anlatma, yorumlama biçimi. Her insanın yaşamında az ya da çok şiir vardır. Herkes doğa ve insan güzellikleri karşısında duygulanır; bazıları bunu duymakla kalır, bazıları anlatır, sanatçılar gibi.. Bir şair için şiir çok daha fazlasıdır, hayatımıza anlam veren en güzel uğraş.. Şiirler çocuklarımız gibidir, onları yaratırız. Şiiri hep düşünür, arar, sancısını çekeriz. Kendi payıma, onun hayatıma katkısını, kişiliğimde ne denli yeri, payı olduğunu sözcüklerle anlatmak kolay değil. Bazen onu ararım bulamam, bazen bulurum anlatamam, çaresiz kalırım... Yalnızlığımda veya dostlarla birlikteyken, tenhada veya kalabalıklar arasında, hapiste veya bir tatil beldesinde, kavgada veya sessiz bir göl kıyısında, kısacası, yaşamın her anında değilse de birçok anında onu soluduğumu, yaşadığımı söyleyebilirim.

Acıdan da doğsa yalnızlıktan da, sevinçten de doğsa kaygıdan da, iyi ki şiir var diyorum. Stokholm’un uzun kış geceleri bu nedenle çekiliyor. Gurbet bu nedenle... Ülkemde ve dünyada süregelen binbir kötülüğe, haksızlığa, aptallığa belki de bu sayede dayanabiliyor yürek. Bir başka deyişle, şiir benim için ana kucağı gibi; yaşama sevinci, umut ve direnç demek...

. Post- modernizm hakkında görüşleriniz. Şiirde Post- modernizm’i nasıl değerlendiriyorsunuz?

Postmodernizm, modernizme yönelik bir tepki, onun kimi temel tezlerine bir eleştiri olarak ortaya çıktı. Kimi postmodern akımlarda bu, çok uç noktalara, modernizmin reddine varabiliyor.

Ben kendi payıma, gerek düşünce ve siyaset, gerek şiir anlayışı bakımından postmodern sayılmam. Dünya görüşü olarak marksistim. Sanatta sosyalist gerçekçi sayılabilirim. Öte yandan insanın düşünce hayatını, hele hele sanatı aşırı kategorize etmeyi, kalıplara, şablonlara dökmeyi de doğru bulmam. Çünkü felsefe de sanat da, tek tek bireylerin, filozofların ve sanatçıların eliyle biçimlense de, sonuçta toplumsal bir üründür. Toplumun kendisi ise duragan değil, değişim içinde. Günümüz dünyası 19. yüzyıldan ve 20. yüzyılın 1980 öncesi döneminden öylesine farklı ki. Öyle olunca, Marksist düşünce de bugün kendini yeniliyor ve bu zorunlu. Bir düşünce sistemi için en kötüsü dogmaya dönüşmesi.

Postmodernizmin birçok şeyini paylaşmasam bile, onların düşünce hayatımıza, siyasete küçümsenmeyecek katkılar yaptığı kanısındayım. Ben dindar biri değilim, bilimin yolgöstericiliğine inanırım ve sosyalistim. Ama demokrasinin gereğine de inanırım, çoğulculuktan yanayım.

Bir düşünce adamı ve sanatçı adını taşımaya layık biri, hem çağından geride olamaz, hem de çağından bir adım önde olmalı. Öyle olunca da eleştirici olması, yeniyi araması doğal. Postmodern akımlarda, modernizmde aradığını bulamamanın, ona tepkinin yanı sıra, söz konusu arayışların da payı var.

Postmodern akımların sanata katkıları ise kanımca daha da önemli. Bunu mimaride, heykel sanatında somut olarak görmek mümkün. Elbet edebiyatta da. Benim, sosyalist gerçekçilik gibi postmodern sanata bakış açım da otuz-kırk yıl öncesi gibi katı değil. Geçmişe oranla daha hoşgörülüyüm. Alışılmışın dışına çıkmadıkça sanatta yenilenme ve gelişme olmaz. Bu nedenle ilginç ve şaşırtıcı olanı ararız. Sanatta, zamanla değişen öz ve içerik gibi, durmadan yeni biçimler çıkar ortaya. Şiirde de elbet böyle. Bir şiirimde “hamuru dilse, pınarı yürektir şiirin” demiştim. Şair bu  hamuru sürekli işler, düşünce ve duygularıyla kararak yeni ürünler, ilginç ve şaşırtıcı bileşimler sunar bize. Bazen, alışık olmadığımız birçok şeye karşı yaptığımız gibi bunları da garipseriz. Çoğu zaman da, “ne güzel anlatmış, ne çarpıcı!” deriz...

Türk şiirinde İkinci Yeni akımı bence postmodern türdendi. Dilin sınırlarını aşırı zorlayan ve oldukça soyut.. Benim şiirim bu akımın tipik özelliklerini taşımasa da –ki bence taşımıyor- o dönemde yazan bir genç şair olarak ben de bu akımdan etkilendim. Kanımca kötü olmadı bu. İkinci Yeni Türk şiirine yeni anlatım olanakları, düş zenginliği getirdi. 

. İdeoloji ve sanat ilişkisi konusunda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

İdeoloji ve sanatın bağları vardır. Çünkü ideoloji bireysel değil, toplumsal bir olgu, sınıfsal temeli olan bir dünya görüşü. Öyle olunca da, toplumda var olan ideolojiler hem düşünce hayatımızı, hem sanatı etkilerler.

Sanatçı, ister mimar, heykeltraş, ressam, ister romancı, şair olsun, yaptıkları ve yazdıklarıyla hayatı ve dünyayı yorumlar, böylece kendisini de anlatır, kendi duygu ve düşünce dünyasını yansıtır. Bu yorum onun çevreden, toplumdan ve doğadan aldıklarından kopuk değil ve doğal olarak bunda ideolojik değerler vardır, onlardan şu ya da bu ölçüde etkilenir.

Çok tanrılı dinlerin, paganizmin geçerli olduğu antik dönemde, kadın henüz kara örtülere bürünmemişken sanatta da insan bedeni özgürdü, kadın ve erkek çıplak ve gerçekçi tasvir edilebiliyordu. Ama tek tanrılı dinler manastırda ya da sokakta, kadını çarşafa soktular, resim ve heykel sanatı da, mimari de değişti. Kiliseler, camiler, tanrıya ulaşmak ister gibi sivri kuleler ve minarelerle donatılırken, Müslümanlıkta resim ve heykel put sayılıp tümden yasaklandı. Hıristiyanlıkta ise melek kanatlı çocuklar dışında insan bedeni örtündü ve Meryem’le İsa’nın kutsal bir hale ile çevrili resimleri sanata egemen oldu. Rönesansa ve aydınlanma dönemine gelinceye kadar. 

Burjuva devrimi, kilisenin ideolojik egemenliğine son vermekle kalmadı kendi sanatını da getirdi. Mimaride, heykel ve resim sanatında, edebiyatta, öz gibi biçim de köklü değişimlere uğradı. İnsan bedeni yeniden özgürleşti. Dinsel simgeleri değil, insanı konu edinen, insani duyguları yansıtan bir sanat doğdu. Sosyalizm bu sanata kendi ideolojik renklerini, değerlerini taşıdı.

Toplumda sınıf, ulus, cins vb. farklılıklar ve bunlardan kaynaklanan farklı çıkarlar oldukça, bunu yansıtan ideolojik bakış açıları da olacak ve bu, desen demesen sanatçıyı etkileyecektir. Kanımca, ideolojiler karşısında en tarafsız ve bağımsız olduklarını savunanların bile bir “tarafı”, “bağı” vardır. Bence sorun, sanatçının ideolojik eğilimine rağmen baskı altında olmadan, özgürce eserini verebilmesidir. Çünkü ideoloji sınırlar koyar, sanatın ise gelişip serpilmesi bu sınırları aşmasına bağlı, bunun için de geniş bir özgürlük ortamına gerek duyar.

. Yazının sanırım hemen her biçimini denediniz. İki roman çalışmanız olduğunu biliyoruz. Romanlarınız hakkında bize bilgi verir misiniz?

Yirmili yaşlarımda iki roman yazdım. “Yaşamanın Ötesinde” adını taşıyan birincisi 1964 yılında Vatan Gazetesi’nde tefrika edildi, ama kitap olarak basılmadı. Ankara’da, üniversitedeki öğrencilik yıllarını konu edinen bir romandı. “Çiçekler ve Zincirler” adlı ikinci romanımın konusu ise askerliğimi yaptığım Erzurum’da geçmekte idi. Ne herhangi bir yerde tefrika edildi, ne de kitap halinde basıldı. Bu iki roman da gençlik yıllarının tepkici, eleştirici, özgürlükçü düşüncelerini yansıtan türdendiler. 27 yaşımdan itibaren örgütlü siyasal çalışmaya katılınca roman yazmayı tümden bıraktım. Yoğun avukatlık işlerim ve siyasi çalışmalarım nedeniyle artık romana ayıracak zamanım yoktu. O zamandan bu yana yalnızca romanın bir okuru olarak kaldım. Öyle olunca, o iki romanı kitap olarak yayınlamak için de herhangi bir çaba göstermedim.

. Bazı şairler, şiir yazanın (şairin) roman yazmaması gerektiği konusunda öngörüşe sahipler. Şiir roman ilişkisi konusunda düşünceleriniz nelerdir?

Bu elbet bir yoğunlaşma meselesi. İnsan, şiir siyasetle olabildiğine göre, romanla neden olmasın, diye düşünebilir.. Ama hem romancı, hem şair olarak ün yapmış kişi de pek yok sanırım. Sanat da bizler gibi kıskanç olsa gerek, sevgi ve ilgiyi başkalarıyla paylaşmaya pek gelmiyor. Ben kendi payıma sanatla siyaset arasında bölündüm. Bazen bunca yoğun siyasi çalışma için de nasıl olup da o kadar şiir yazdığıma şaşıyorum.. Ama kimbilir, aktif, örgütlü siyaset içinde olmasam şiirde ve sanatta belki daha iyi ürünler verirdim.

. Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe’yi sonradan öğrenip, hatta Kürtçe öğrenmek isteyenlere Türkçe İzahlı Kürtçe Dil Dersleri kitabı yazmış ve her iki dilde de üreten bir şair olarak; dil ve kültür ilişkisine nasıl bakıyorsunuz?

Kürtçeyi sonradan öğrenmedim, Kürtçe anadilimdi. Çocukluğumda köyümüzde ve evimizde konuşulan dil Kürtçeydi.

Ama Türkçeyi 5-6 yaşımdan sonra babamın eğitmenliğini yaptığı okulda öğrendim. Eğitim dilim ise bildiğiniz gibi Türkiye koşullarında, zorunlu olarak hep Türkçe oldu. Çağdaş edebiyatı ve dünya edebiyatını bu dilde tanıdım. Kürtçe yazı dilini çok geç öğrendim ve ancak 35 yaşımdan itibaren Kürtçe yazmaya başladım. Konuşmasını bildiğim ve bir dilde (Türkçe) yazma deneyimim olduğu için de Kürtçe yazı diline uyum sağlamam güç olmadı. Kısa sürede geliştirdim, Türkçe kadar rahat yazar oldum.

Dil, bilginin ve kültürün en önemli taşıyıcısı. Dili iyi bilen kişi onunla hem kendi halkının hem de uluslararası kültürün zenginliklerine ulaşabilir. Bizim ülkemizde, dilleri yasaklı Kürtler bir yana, Türkler için de iyi bir dil eğitimi yok. Dilde iyi bir anlatım yalnızca okullardaki dil dersleriyle, gramer ezberlenerek edinilemez. Çocuklara ve gençlere edebiyatı sevdirmek gerek. Ama evde, sokakta, iş yerinde kullanılan dil cılız, hatta çoğu zaman yozdur. Okullarda ise, dili ve edebiyatı sevdirmekten çok, çocukları sıkan, bıktıran ezberci yöntemler geçerli.

Kürtlere gelince, bu ülkede onlara ilişkin eğitim politikası üstüne fazla söze gerek yok. Kürtlerin kendi dillerinde eğitim Osmanlı’dan bu yana yasak. Eğitim ve kültür politikası da Kürt dilini ve kültürünü yok etmeye yönelik. Bu nedenle Kürtler nice baskıyı, zulmü göğüsleyerek kendi olanaklarıyla dil ve kültürlerini korumaya, geliştirmeye çalışıyorlar. Ben eğer Kürt tarihi ve dili üzerine de yazdımsa, hatta, tutkum edebiyata olduğu halde yıllarımı siyasete verdimse, nedenlerden biri de budur.

Yelda Karataş
Karşın Dergisi
2008
« Son Düzenleme: Mayıs 15, 2008, 03:55:10 ÖÖ Gönderen: YeldaKaratas » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
cigdemünal
Çi?'dem
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kaça??m, e?kiya a?klar ya?ar?m durmadan.

« Yanıtla #2 : Mayıs 15, 2008, 09:38:58 ÖÖ »

Hiç aşina olmasam da kürtçe öğrenmeye niyetlenmiştim bir vakit. Çok çabalamıştım. Konuşma dilini çözüp, yazı diline geçtiğim adımda Kemal Burkay'ın şiirlerinin çok katkısı oldu bana.
Büyük bir keyifle okudum sohbetinizi.
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Borcum Yok! Bozdurdum Ömrümü.
YeldaKaratas
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Mayıs 16, 2008, 00:53:32 ÖÖ »

Hiç aşina olmasam da kürtçe öğrenmeye niyetlenmiştim bir vakit. Çok çabalamıştım. Konuşma dilini çözüp, yazı diline geçtiğim adımda Kemal Burkay'ın şiirlerinin çok katkısı oldu bana.
Büyük bir keyifle okudum sohbetinizi.

Sevgili evlat,
Çok teşekkür ederim.
Güneşin sofrasında oturunca ışık doluyor değil mi insanın gönlüne her dilde yalnız kardeşlik konuşuluyor o zaman...
Kucaklıyorum.

YeldaKaratas
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mayıs 16, 2008, 19:01:52 ÖS »

Söyleşi aynı zamanda izin alınarak:

www.Kurdistan.nu

sitesinde yayınlanmıştır.
Bahattin YILDIZ
Bahattin Yıldız
Yönetici
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #5 : Mayıs 16, 2008, 20:49:06 ÖS »

Sevgili Yelda,

Söyleşenlerden birinin sen, diğerinin diyari gurbet ellerde hasret acısıyla dolu, üzerinde 'Kara Eylül' yazılı testiden doyasıya içen ve ne yazıkki içmeyi sürdüren, sanat ve müzik alanında 'bir kedim yok' ile arada anımsanan Kemal Burkay'la gerçekleştirdiğiniz Karşın Dergisinin son sayısında yayımlanan 'Şiirin Eylem Adamı : Kemal Burkay' söyleşisini ne iyi ettinizde Ötekileriz'e de eklediniz...

Yelda'yla geç tanışmak kendi adıma bir kayıptı; diğer Ötekileriz'le olduğu gibi...

YeldaKaratas
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Mayıs 16, 2008, 22:28:02 ÖS »

Sevgili Bahattin,
Ben de sizinle ve Ötekileriz'in o güzelim insanları ile geç tanıştığım için hayıflanıyorum...
İsimlerini biliyorsunuz, tek tek yazmayayım.

Ama olsun, ya hiç tanışmasaydık...
Biliyor musunuz; Dostoyevski ile de hiç gözgöze gelmedim ama, Oğuz Atay gibi, en yakın dostumdur...
sevgimle Çukurova'ya
Gazoz seven
Yelda Smiley))

« Son Düzenleme: Mayıs 16, 2008, 22:28:57 ÖS Gönderen: YeldaKaratas » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!