Google Reklamları
IV.MURAT TÜTÜN MÜTÜN MESELESİ VE AMAN KOMŞULAR DUYMASIN ENDİŞESİ
Ötekileriz Kültür Sanat Girişimi Forumu
Şubat 10, 2012, 06:43:59 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

ANASAYFA ANAFORUM Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: IV.MURAT TÜTÜN MÜTÜN MESELESİ VE AMAN KOMŞULAR DUYMASIN ENDİŞESİ  (Okunma Sayısı 1514 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« : Mayıs 27, 2008, 19:13:45 ÖS »

Sigara sağlığa zararlı değil diyen, tıptan mıptan anlamaz, elifi mertek sanan, dam üstünde saksağan diyen, ne yapılırsa karşıyım muhalifim anarşisti olmayan, kendi halinde, mazbut muhafazakar, boynu esanslı efendimi efendi bir memleket evladıyım. Amma ne yaparsın, adım Komplocu, soyadım Komplocu, sağım, solum, önüm arkam, çevrem, 360 derece dairem hepisi Komple Komplo.
KOmplo bahçesinin komplo öter, gülünü kaybetmiş, dikenlerde gül arayan komplocusu olarak bir dosya açam dedim.

Aha şimdiden söylüyorum, kendi kendime söz veriyorum. Ben otobüste eleştiri yaparken, bir görevlinin ihbarıyla tutuklanan adam durumuna düşmemeliyim.Yasalara karşı saygılıyım.Hele sigara yasağıyla ilgili yasağa. 19 Mayıs 2008 sonrası kamu kurumunda, özelin özeli bir kurumda beni sigara içerken gören oldu mu?. Yoh olmadı. Gördüm diyen müfteridir, aha buraya yazıyorum. Bir ara niyeti bozdum, önü, kıçı, tavanı tabanı kapalı bir lokanta da içecektim. Suç dediler, 21 YTl ceza var dediler. 21 YTL m olursa içebilir miyim dedim. Birde ne duyayım, 21 YTL ceza bana, 5.000 YTL ceza lokanta sahibine gelecek. LOkanta sahibine dedim ki, bana 5.000YTL borçlusun. Neden dedi. Bak 21 YTL m var verecem ama sana 5.000 YTL ... ecek diye içmiyorum. Hadi ... ittir lan, dedi, yemeğimi yarım bıraktırdı, kapı dışarı etti.

Neysem dosyam ne sigara yasası eleştirisi olacaktır (ben yasadan korkarım), ne de şudur budur olacaktır. Öylesine bir yazı olacaktır. Rüyamda IV.MUrat'ı gördüm, bana benim hakkımda dosya yap, deyince kıramadım.
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Komplocu Geldi Hanımmm!!! Darma daın... Darma Daın...
Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2008, 19:23:39 ÖS »

Forum başlığı IV.Murat olunca, tanımayanlarımız olur, ihtimaliyle, sizin için googleden aradım. ÇIkan bir sayfadan alıntı yaptım..

Kaynağı : http://www.ozturkler.com/data/0004/0004_141.htm

SULTAN IV. MURAT

Anarşist ve zorbaları ortadan kaldırmasıyla Osmanlı İmparatorluğunun kaderinde çok önemli bir rol oynayan ve "Bağdat Fatihi" namıyla tarihe geçen Osmanlı padişahıdır. 1612 yılında doğdu. Babası I. Ahmet'tir. 11 yaşında tahta çıktı. 21 yaşında iken, anarşi ve zorbalığın hüküm sürdüğü bir dönemde imparatorluğun idaresini eline aldı. Çok şiddetli önlemlerle devletin düzenini sağladı. Revan seferi ile Tebriz'i aldı. İkinci büyük seferinde ise Bağdat'ı fethetti. IV. Murat 1640 yılında 28 yaşında iken öldü.
        Osmanlı tahtının on yedinci padişahı olan IV. Murat, 16 yıl 4 ay 8 gün saltanat sürmüştü. Bu müddetin büyük bir kısmı anası Mahpeyker Kösem Sultan'ın niyâbeti altında geçmiş bulunduğundan hakikî saltanat süresi 7 yıl, 9 ay 21 günden ibarettir. Ve bu kısa süre ise Osmanlı tarihinin en renkli olayları ile doludur. Zorbaların tahakkümü altında geçen annesinin naibeliği yıllarından sonra yeniçerilerin Sadrâzam Hâfız Ahmet Paşa'yı gözleri önünde parçalamaları ve ihtilâlin baş teşvikçisi Damat Topal Recep Paşa'yı sadarete getirmeleri IV. Murat'ın sabrını taşıran son damla olmuştu. Ablasının kocası olan Topal Recep Paşa, sırtını zorba yeniçerilere dayadıktan sonra koskoca imparatorluğu çiftlik gibi idare etmeye başlamıştı.

O kadar ki, IV. Murat'a "Padişâhım abdest alıp öyle dışarı çıkın" diye tehditlerde bulunacak kadar işi ileri götürmüştü. IV. Murat, eniştesinin sadaretinin üçüncü ayı dolmadan ilk çıkışını yapmak zorunda kaldı. Mağrur Sadrâzama:
"Gel beri Topal zorba başı" diye hitâp ettiği anda Recep Paşa onun bakışlarında bir fevkalâdelik olduğunu anlamış ve "Hâşâ pâdişâhım" diye inkâra kalkışacak olmuştu.

IV. Murat "Bre kâfir abdest al!" diye kükrediği anda ise sonunun geldiğini anlamıştı. Nitekim padişah arkasındaki zülüflü baltacılara dönüp "Tez başın vurun şu hainin" dediği anda ilmik, Topal Recep Paşanın boğazına geçirilmiş ve oracıkta boğuluvermişti.
Bu çıkışı ile idareyi fiilen eline alan IV. Murat, büyük bir zorba avına girişti. Bâzı tarihlere göre, memleketteki düzeni sağlamak için 50 bin kelle vurdurdu, fakat sonuçta asayişi sağlamayı başardı.

Benzersiz derecede kuvvetli bir bünyeye sahip olan IV. Murat, spora aşırı düşkünlük ve kabiliyeti ile de ün yapmıştı. Topkapı Sarayı'nda demir bir kapıyı okla delmesi, Timuroğlu Şâhı Cihân'ın, "Kılıç ve kurşun kâr eylemez" diye hediye olarak gönderdiği fil derisinden yapılma ve gergedan derisi ile kaplı kalkanı elçinin gözleri önünde mızrak ile delmesi, Eski Saray (Bugünkü İstanbul Üniversitesi merkez binası, Beyazıt) bahçesinden attığı ciridi Beyazıt Camiinin minaresinin dibine düşürmesi, Halep Kalesi üzerinden fırlattığı okun şehir meydanına saplanması onun acı kuvvetinin olduğu kadar mızrak ve ok atmaktaki becerisinin de ifâdesidir.

Memlekette nifak tohumlarının kahvehane gibi umumî yerlerde atıldığına kanaat getiren IV. Murat, şehirdeki bütün kahvehaneleri kapattığı gibi toplantıları da yasaklamıştı. Bu arada İstanbul'un büyük bir kısmını kül eden yangından sonra tütün içilmesini de yasakladı.

Geceleri sokaklarda tebdil-i kıyafet gezdiği için, başına herhangi bir şeyin gelmesinden çekinerek fenersiz sokağa çıkma yasağını da koydu. Bütün bu yasakların uygulanmasında öylesine şiddet gösterdi ki, tütün içenin de, fenersiz dolaşanın da, meclis kuranın da oracıkta kafalarını vurdurdu. Hattâ bu işte daha da ileri giderek, şüphelendiği evlerin damlarına çıkarak ocak bacalarını koklayıp tütün veya kahve içilip içilmediğini dahi bizzat kontrol etti.

Vehimler içinde bir insandı IV. Murat. Bir zamanlar pek sevdiği ve yanından eksik etmediği ünlü şair Nef'î, Sihâm-ı Kazâ isimli hicviyesini okurken sarayın pek yakınına yıldırım düşmesini bir uğursuzluk kabul edip Nef'î'nin hiciv yazmasını yasakladı. Bunun üzerine büyük şairi çekemeyenlerden biri şu beyti söylemişti:

Gökten nazîre indi sihâm-ı kazasına
Nef'i diliyle uğradı Hak'kın belâsına

Ancak Nef'î verdiği sözde fazla durmayıp Sadrâzam Bayram Paşa hakkında hayli ağır bir hicviye yazmaktan kendini alamayınca, cezasını kellesiyle ödedi. Nef'î'yi, sarayın odunluğunda boğduran IV. Murat, cesedini de denize attırdı.

IV. Murat, içkiye aşırı düşkünlüğü ile de tanınan bir padişahtır. Bu yüzdendir ki, ayyaşlığı bugün dahi dillerde dolaşan Bekri Mustafa'ya sarayda görev verdiği ve işret sofrasında kendisiyle yarenlik ettiği söylenir.

İçkiye karşı olanca düşkünlüğüne rağmen, içki yasağı da koyan IV. Murat, Bağdat'ın fethinden dönüşünde birden rahatsızlandı. Bâzı Osmanlı tarihçilerine göre "Goutte-Nikris", bâzı tarihçilere göre ise siroz hastalığından, 1640 yılında henüz 28 yaşında iken hayata gözlerini yumdu.

« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2008, 19:25:34 ÖS Gönderen: Komplocu » Moderatöre Bildir   Kayıtlı

sedef Kandemir
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Mayıs 28, 2008, 15:12:33 ÖS »

hee, peki kolayıda yasakladı mı, boyalı şekerleri mesela? Nükleeer santralide mi yasaklamış? Egzos gazlarını napmış? Hormonlu ürünleri kendi mi yemiş?

Bana bir komplo var gibi geldi yazıda, tarihten çok anlamam ama Grin

"Çalmadan, ç?rpmadan bize ekme?imizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz b?rakmadan ya?amak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmal? idi".
-Sabahattin Ali-
Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : Mayıs 31, 2008, 14:26:33 ÖS »

hee, peki kolayıda yasakladı mı, boyalı şekerleri mesela? Nükleeer santralide mi yasaklamış? Egzos gazlarını napmış? Hormonlu ürünleri kendi mi yemiş?

Bana bir komplo var gibi geldi yazıda, tarihten çok anlamam ama Grin

Sedef hanım hocam, o dediklerinde tütün mütün yoksa, yasah da yoktur.

Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #4 : Mayıs 31, 2008, 14:35:18 ÖS »

Geçen yıldı. Kaşları çatık bir arkadaşımla bir kafe de otuyordum. 'Arkamda kimse oturuyor mu?'  diye sordu. Nedense yalan söylemedim. 'Oturmuyor' dedim. Kasıldı, sonra da gülmeye başladı. Beklediği soruyu sordum. Rol icabı ben kungfu çekirge gibi oldum, o da hocam oldu.

'Neye gülüyorn lan?'
'Oğlum gelmedi mi?'
'Ne gelmedi mi lan?'
'Koku?...'

Burnumu çektim çektim, ayak kokum dışında birşey gelmedi, patlıcan burnuma.
'Ayağım kokuyor değil mi?'

Kaşlarının çatıklığına fırsat bulur bulmaz devamlı vurduğum arkadaşımın, çatık kaş halini özledim. Ne bi,çim gülüyo, yüzü ne biçim geriliyo, sinir oldum valla.

'Gülme lan!... Gülme oğlum... Bak gülersen çay paramı da sana yükler, kaçar giderim.'

Korkutmuştum pinti arkadaşı mı, yeniden kaşları çatıldı. Yılmaz Erdoğan'ın o şiiri çıkmış mıydı bilmiyorum, 'ben senin en çok o kaşları çatık halini seviyom' dedim.

Hele şükür konuştu, gülmesiz.

'Oğlum sen de IV.Murat burnu olsaydı, alırdın kokuyu..'
'Ne kokusunu?'

Çatık kaş, utanmadan benim karşımda gaz çıkarmış, kendi gazına (gazı, gülme krizi çıkaran gazlardan da olabilir) gülüp duruyormuş, pis kokusunu benim almadığıma inanamıyormuş.

'IV.Murat'ın burnu niye dedin olum?'

Anlattı da anlattı... Anlattı da anlattı...

Ne burun varmış dedim bende aynen IV.Murat atamın ruhuna.
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2008, 14:36:34 ÖS Gönderen: Komplocu » Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #5 : Mayıs 31, 2008, 15:09:42 ÖS »

Yasahlar, baskılar, ağır müeyyideler. Millet nefes alamaz olmuş. Şuyu buyu osu busu, arada nefeslenmek, olmayan keyiflerini getirmek için arada tütünle, kahveyle, şarapla dilşad olurlarmış.

Nefeslenmek... yok öyle avanta...

Tütün, mütün, şarap yasağı ve hatta kahve yasağı. Valla kahve nin keyif verici olduğunu bilmiyordum. Ben hep tuvaletimi iyi yaptırıyor diye sever, içerdim. Bi dakka. Tuvalet yapmakta, içimdeki çıkarmakta keyif vericiytse, buna yardımcı olanda keyif vericidir. Bahbah neler buluyorum. Aristo dedem sen çok yaşa' senin sayende her sıkıştığımda Senin, Aristo mantığını kullanıyom.
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2008, 15:10:06 ÖS Gönderen: Komplocu » Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #6 : Mayıs 31, 2008, 15:25:22 ÖS »

'Padişahım Sen çok Yaşa!' denilen Padişahlarımızdan Sayınn IV.Murat, fermanı çıkarmış çıkarmasına da, 'ferman padişahın dağlşar bizimdir' diyerek dağa çıkan DADALOĞULLARI dışında kalan, 'Ferman padişahınsa evlerimiz bizimdir' diyen bazı Dadaloğullarını yakalamak, cezalandırmak için tebdili kıyafet gezer olmuş, adına türkü yakılmış, o meşhur 'İstannnnbuuulll sokakları'nda.

Dağın başına çıkmakta gerekmiyormuş. Damdaki bacaların başına çıkmış.

Bende bir ara çıkmıştırm. Araya parça atayım, sonra devam edeyim:

Bir de ne duyayımn bir türkü çığırıyor genç bir kız sesi.

Damda Bacaları Adam Sanırdım

Konya/Bozkır-Yöre Ekibi-Tuncer İnan

Hey Hey
Damda Bacaları (Belalım) Adam Sanırdım (Gel Aman Aman)
Seni Sevmelere (Gız Gelin) Ben Utanırdım

Hele Hele Odaları Sel Aldı
Hele Hele Ayşa Gelini El Aldı

Hey Hey
Gökte Yıldızları (Belalım) Fener Mi Sandın (Gel Aman Aman)
Sevip Sevip Ayrılmayı (Gız Gelin) Hüner Mi Sandın

Hey Hey
Ufak Çakıllarla (Belalım) Gale Yapılmaz
Daha Ufacıksın (Belalım) Gahrın Çekilmez

Ayşe gelin, eşiyle, 'yeni evliler ne yaparsa ondan yapıp' aldığı keyifle bir taraftan türküsünü çığırırken,  bir taraftan kahvesini yuıdumlarken, ara boşlukta tütünle nefesleniyor.

Neysem parça bi,tti. IV.Murat bacaya çıkmıştı en son. sondan devam

IV.Murat 'snıf snıf' yapmış, koklamış yani. Nereden olacak bacadan. Kahve kokusu geliyo, şarap kokusu geliyo, duman kokusu hem geliyo hhem çıkıyo. Bak bak. Teba, kullarım aynı anda 3-4 suç birden işliyor diye düşünmüş mü bilmiyom. 'Fermanım Fermanım' da ne yazıyorsa onu yapmış. Vay başına gelenler.

Keyif ha? Keyiflenmek ha? Rahatlamak ha? Otoriteye karşı koymak ha!. Otorite heryerde ve zamanda olmalı. Otoriteyi hissetmeli ta yürekten. Sigara mı içecen: IV. Murat'ı hatırla. Şarap mı içecen... Kahve mi içecen?... Tütün mü içecen... Tirtir titre osmanlı tebası? Osmanlı kulu? saltanatın köleleri. Kendisi şarap içer İslam halifesi makamında IV.Murat'ın müslüman tabileri...

IV.Murat'ın öyle sağlıklı teba filan diye bir sorunu da yokmuş, valla söylemeden edemedim.

Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #7 : Mayıs 31, 2008, 15:36:14 ÖS »

Tarihçilerimizden söyleyen söylüyor. Devir dehşet devirmiş, her yer anarşi. IV.Murat olmasaymış, meler olacakmış neler?

Ferdi Tayfur o zamanlar yokmuş, olsaymış ve o zamanlar çıkarsaymış, 'Genç yaşımda yıktı beni kederler' şarkısı   , o gaz çıkaran çatık kaş arkadaşımın dediğine göre çok hoşuna gidermiş.

Niye mi? Ufak yaşta bu kadar belalı bir dönemde sen kalk padişah ol! Kolay mı? valla zor, niye yalan söyliyeyim.

Koları sıvamış. O yanında bulunan akıl daneleri de kollarıu sıvamış olmalı. Yoksa o yaşta bu akıl? valla parmak ısırttırır, hemi de kopartır...

O zamanlar öyle basın masın yokmuş, sivil toplum örgütleri hak getire. Muhalefet filan dernek, mernek. yav ne diyonuz?

Net varmış ama İnternet yokmuş.

Millet nerede oturup dedikodu yapacak, IV.Murat'ın kulağına zil çaldıracak.
Bağımsız yerler neresi?. Kahveler, kıraathaneler, tekkeler, tütün satılan hemi de içilen yerler, meyhaneler...

Aha bir kıraathaneye hadi gelin konuk olalım. Kulağımızla duyalım, gözümüzle görelim, kalbimizle hissedelim.
Kıraathanenin ismi: Ali baba kıraathanesi.

Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #8 : Haziran 03, 2008, 19:42:44 ÖS »

ALİ BABA KIRAATHANESİ:

Birinci tekil kişi: (Sipahi oluyo) : Yav agalar,bu ne iştir? Halen ulufe dağıtılmadı. Ses çıkaranın sesini kesiler.

İkinci Tekil Kişi (Halkın fısıltı muhabiri) : Valla sipahi kardaş benden duymuş olmayasın... Etrafta sipahileri de adam edeceğiz diyen ulular varmış. Kafalarınıza dikkat edin.

Birinci Tekil Kişi (Sipahi oluyo) : Benimde kulağıma geldi, hadi hayırlısı. Yav nolacak boşver. Ali baba, ver bi kahve, bi cigara.

Ali Baba devrede (oda tekil kişi oluyo) :Çok olmadı mı? KOkar, anlaşlır sonra. Sipahileri öldür fermanı çıkmadan, Tütün içeni öldürün fermanıyla boynun kesilmeye?

Üçüncü tekil kişi (Bayağı hasta dermanı yok) : Yav, ver, bana da ver... Ölümün rengimi olurmuş? Daha dün gittim Düveli Osmaniyenin Tababet ve ŞUabatına, ölecesksin dediler, derman verin dedim, altının var mı? dediler. Ha tütünden,ha yasağında, ha hastalıktan ölmüşem ne fark eder?

Ali Baba devrede (oda tekil kişi oluyo) : Eyi eyi.. Va mı kahve, tütün isteyen?...

Başka tekiller, tekil kişiler başladılar siyaseti osmaniye muhabbetine.
Yav bu kıraathaneler olmasa nerden doluşup konuşurduk bunları derken, Ali Babanın gözcüsünün sesi duyuldu :

Saklanın, saklayın!... Geldiler.

Kim geldi demeye gerek kalmadan, ferman yerine getirildi.

beş-on kişinin daha gövdesi başsız kalmıştı.

Hayali hikayemdir.

Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #9 : Haziran 27, 2008, 19:06:16 ÖS »

Bu hamur çok su götürdü, gelelim esas meseleye.

SAYIN PADİŞAHIM IV.MURAT TÜTÜNÜ, ALKOLU NEDEN YASAHLAMIŞTIR?

Yav kardeşim yasahlamış işte dersem  millet bana tarihçi demez, hemi de kıçıyla gülerler.

Uçuğu muçuğuyla akla gelen ihtimaller egzersizasyası :

1-) O kadar keyif vericileri, kullarıma yar etmem, ben ben sadece ben tatmalı, başım sadece benim göğe ermeli.

2-) Padişah, kullarının sağlığını selametini o kadar düşünürmüşki, kullarım zarar ziyan görmesin düşünmüş. Tütün, alkol ortada kalmasın, diye de kendisini feda etmiş, içmişte içmiş ondan siroz olmuş, vefat etmiş

3-) Tütün, şarap olmazsa halk kahvelere, bar, pavyonlara doluşmaz, bab-ı ali osmaniyeye, hemi de ben IV.Murat'ı diline dolamaz, dedikodu yapamaz, başkaldırı tohumları ekilmez deyu düşünmüş.

4-) Gece rüyasına ak sakallı bir ihtiyar girmiş, <Oğlum, şaraba tütüne vur afiyet olsun, kullarına da zehir zıkkım olsun> diye bağırmış, bir de isteğimi yerine getirmezsen bildiğim gibi yaparım, demiş, üstüne kallavi bir osmanlı tokadı da çakmış.

5-) Kullarım adam olmuyor, disipline edemedim gitti deyu düşünür dururken Arşimed gibi ayağa fırlamış, lakin 'otorite. Otorite' diye bağrımış. ÖYle bir otorite kurmalıyım, iğne deliğine kadar girdirmeiyim. Tütünü, şarabı bile içerlerken beni hatırlasınlar.

6-) Kullarıma ne yapsam keyiflerini bozamıyorum, keyiflerini kaçırmalıyım fermanına varmış.

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!